Κολοσσός 1965

1965

O A.O. Κολοσσός ιδρύθηκε το 1963 και από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του και διοικούμενος από τους Β. Λεβέντη, Ι. Βρούλλη και Γ. Ζαχαριάδη, ασχολήθηκε με την καλαθοσφαίριση, τον κλασικό αθλητισμό, την ποδηλασία και το βόλεϊ, ενώ κατά τη δεκαετία του 1980 ανέπτυξε και έντονη δραστηριότητα στο τμήμα τζούντο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της πορείας του, ο σύλλογος του Κολοσσού κατάφερε να οργανώσει με επιτυχία και λαϊκούς αγώνες.
Στην πολύχρονη πορεία του έχει οργανώσει πολλούς Πανδωδεκανησιακούς αγώνες επιτυχώς κι έχει καλλιεργήσει τις αθλητικές φιλοδοξίες περισσοτέρων από 3.000 αθλητών, δημιουργώντας έτσι μια στερεή βάση φιλάθλων και ανθρώπων που ενδιαφέρονται για την πορεία και εξέλιξή του.

Τα τελευταία χρόνια ο Κολοσσός έχει επικεντρώσει σχεδόν αποκλειστικά το ενδιαφέρον του στο τμήμα καλαθοσφαίρισης, το οποίο έχει μεγάλη και λαμπρή ιστορία στο χώρο του. Δεν επρόκειτο για μία απλή ομάδα μπάσκετ, αλλά για έναν πανίσχυρο συνδετικό κρίκο όλων των κοινωνικών τάξεων, που έβλεπαν στην φυσιογνωμία και τις επιτυχίες του συλλόγου έναν ακόμη λόγο να αισθανθούν περήφανοι που είναι Ροδίτες.
Αναμφισβήτητος λοιπόν πρωταγωνιστής στο μπάσκετ της Δωδεκανήσου ο Κολοσσός πρωταγωνίστησε στα πρωταθλήματα της Β’ Εθνικής κατηγορίας τις περιόδους 1976-1977 και 1983-1986.

Κολοσσός 1985

1985

Ακολούθησε η πτώση και τα πέτρινα χρόνια, με το μενού να περιλαμβάνει και επιστροφή στο τοπικό μπάσκετ. Η επάνοδος στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής κατηγορίας τις περιόδους 1986-1993 και 1996-1997 ήταν αναμενόμενη, όμως υπερβολικά άχρωμη και ανούσια για τον Κολοσσό, όπως και για την κάθε ομάδα που είναι καταδικασμένη να πρωταγωνιστεί με το κάτι λιγότερο της μετριότητας.

Κολοσσός 1995

1995

Στη συνέχεια όμως, κατά την περίοδο 1998-1999 αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι ο Κολοσσός ήταν η μοναδική ομάδα μπάσκετ της Δωδεκανήσου αλλά και ολόκληρου του Αιγαιακού χώρου που συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής κατηγορίας.

Ο Κολοσσός είχε στις τάξεις του καλαθοσφαιριστές που διακρίθηκαν στις μεγάλες κατηγορίες και τίμησαν τα χρώματα των ομάδων που αγωνίστηκαν. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα ονόματα των Παύλου Διάκουλα, Βασίλη Κουγιού, Γιώργου Ματσαμά και του Παντελή Κουγιού, Γιάννη Γεωργαλή, Χρήστο Γκογκίδη, Θωμά Μπελάγια, Πάνο Παναγιωταράκο, Γιάννη Σκορδάλη, Σταύρο Παρδακά, Γιάννη Βογιατζή και πολλοί άλλοι. Αξέχαστη θα μείνει η προσφορά του Ισπανού σέντερ Αλφόνσο Άλμπερτ.

Υπήρξαν κι άλλοι, σπουδαίοι αθλητές, που έκαναν μια μεγάλη πορεία στην Α1. Ενδεικτικά οι Γιώργος Διαμαντόπουλος, Βασίλης Σούλης, Μίλαν Τόμιτς, Φράνκο Νάκιτς, Νίκος Παππάς, Άγγελος Τσάμης, Αντώνης Ασημακόπουλος, Γιώργος Καλαϊτζής, Γιάννης Καλαμπόκης, Γιαννούλης Λαρεντζάκης, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Πατ Καλάθης, Σάσα Βασίλιεβιτς, όπως και οι Αμερικάνοι Στίβεν Σμιθ και Λανς Χαρις, Μάικ Τζέιμς και Μάλκολμ Γκρίφιν.

Πρώτος πρόεδρος του Κολοσσού ήταν ο Γιάννης Βλαστός, ενώ τον υπηρέτησαν ως παράγοντες και πολλά άλλα αξιόλογα στελέχη της Ροδιακής κοινωνίας, όπως οι Τάσος Καραμάριος, Βασίλης Κουγιός, Βασίλης Μαραβέλιας, Μιχάλης Παυλίδης ( διετέλεσαν πρόεδροι), Σπύρος Παγκάς, Γιώργος Λατσός, Γιώργος Παπαδημήτρης, Αντώνης Φραγκεσκάκης, Νίκος Χαραλάμπης, Θεοδόσης Λεβέντης, Χαράλαμπος Σταυρόπουλος, Παντελής Γεωργάκης, Ιγνάτιος Χρυσοχόος, Τάσος Αντωνιάδης, Γιώργος Γιαννόπουλος, Γιάννης Χατζηλαζάρου.

Σήμερα, πρόεδρος είναι ο Μιχάλης Κόκκινος που υπηρέτησε και παλαιότερα στην ίδια θέση.

Το 2000 ήταν η χρονιά της μεγάλης αλλαγής. Η νέα διοίκηση του Κώστα Κωσταρίδη αποτελούμενη από νέους και φιλόδοξους ανθρώπους, ξεκίνησε τη θητεία της με μακροπρόθεσμο στόχο την Α2 κατηγορία.

Κολοσσός 2004

2003

Μετά την πρώτη αναγνωριστική χρονιά και αφού ανέλαβε την τεχνική ηγεσία ο Χάρης Παπάζογλου, παλιά δόξα του Παναθηναϊκού και βοηθός του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς στον πρώτο Πανευρωπαϊκό θρίαμβο του 1996 στο Παρίσι, η ομάδα πέρασε «αέρα» την Γ’ Εθνική και ανέβηκε στη Β΄ εξακολουθώντας να είναι η μοναδική ομάδα μπάσκετ στο Αιγαίο. Το 2003 ανέλαβε τα ηνία της ομάδας ο Βασίλης Φραγκιάς, προερχόμενος από το Πρωτάθλημα Κύπρου. Συνεχίζοντας την σκληρή και εποικοδομητική δουλειά του προκατόχου του έφερε την ομάδα στα πρόθυρα της ανόδου στην επόμενη κατηγορία με αποκορύφωμα την αγωνιστική περίοδο 2004-2005 όπου επάξια στέφθηκε πρωταθλήτρια της Α2 Εθνικής Κατηγορίας, παίρνοντας παράλληλα το πολυπόθητο εισιτήριο για τη συμμετοχή της ομάδας μας στην ελίτ του ελληνικού μπάσκετ.

Την περίοδο 2005-2006 συμμετέχει για πρώτη φορά στο Πρωτάθλημα της Α1 Κατηγορίας. Παρά την προσπάθεια των προπονητών Βασίλη Φραγκιά, Μιχάλη Κυρίτση και Γιώργου Ζευγώλη, η ομάδα πέφτει θύμα της απειρίας της και υποβιβάζεται στην Α2.

Η περίοδος 2006-2007, ήταν και πάλι χρώματος «θαλασσί», αφού με πρόεδρο τον Κώστα Κωσταρίδη πάντα και προπονητή τον Γιώργο Ζευγώλη, ο Κολοσσός επιστρέφει στα «μεγάλα σαλόνια», αυτή τη φορά για να παραμείνει.

Την επόμενη αγωνιστική χρονιά, 2007-2008, με κόουτς τον Βαγέλη Αλεξανδρή, ο Κολοσσός τερματίζει 11ος (14 ομάδες) και υλοποιεί τον στόχο του που ήταν να παραμείνει στην Α1.

Την περίοδο 2008-2009, με πρόεδρο τον Γιάννη Γιαννά και προπονητή τον Γιάννη Σφαιρόπουλο, η ομάδα μας τερματίζει στην 8η θέση και για πρώτη φορά συμμετέχει στα πλέι οφ – κατάταξης στο τέλος της κανονικής περιόδου. Η 8η θέση ήταν και αυτή στη γενική κατάταξη.

Την περίοδο 2009-2010, ο Κολοσσός κάνει μια αξιοθαύμαστη πορεία και με τον Σφαιρόπουλο «οδηγό» τερματίζει 6ος στην κανονική περίοδο και μετά τα πλέι οφ. Παράλληλα, κάνει όλη την Ελλάδα να μιλά για την κορυφαία περιφερειακή ομάδα μπάσκετ στην Ελλάδα, ενώ κερδίζει την αναγνώριση και τον σεβασμό της μπασκετικής χώρας.

Με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο για τρίτη χρονιά  στον πάγκο, η ομάδα την περίοδο 2010-2011, κάνει μια νέα πολύ όμορφη πορεία και τερματίζει στην 8η θέση της γενικής κατάταξης.

Την περίοδο 2011-2012, με προπονητή και πάλι τον Βασίλη Φραγκιά και πρόεδρο τον Μιχάλη Κόκκινο, ο Κολοσσός κάνει την καλύτερη πορεία της ιστορίας του τερματίζοντας στην τρίτη θέση της βαθμολογίας στην κανονική περίοδο και στην τέταρτη μετά τα πλέι οφ. Στην τετράδα των πλέι οφ, κέρδισε τον Παναθηναϊκό στο Βενετόκλειο, σημειώνοντας την μεγαλύτερη επιτυχία του.

Την περίοδο 2012-2013, η ομάδα μας επιχείρησε να κάνει μια ανανέωση. Ξεκίνησε με προπονητή τον Μηνά Γκέκο και συνέχισε με τον Βασίλη Φραγκιά, με ένα καινούργιο ρόστερ, όπου τερμάτισε στην 10η θέση της τελικής κατάταξης.

Τη σεζόν 2013-2014 η χρονιά ξεκίνησε με προπονητή τον Βασίλη Φραγκιά, όμως στα μέσα Νοεμβρίου έληξε η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών. Διάδοχός του ήταν ο Δημήτρης Πρίφτης μέχρι το Μάρτιο. Μετά τη μετακίνηση του τελευταίου στον Παναθηναϊκό , καθήκοντα πρώτου προπονητή ανέλαβε ο πρώην βοηθός του, Μιχάλης Κουταλιανός. Η λήξη της 26 ης  και τελευταίας αγωνιστικής βρήκε την ομάδα μας στη 10 η  θέση του βαθμολογικού πίνακα, όπως συνέβη και την προηγούμενη περίοδο.

Τη σεζόν 2014-2015 ο Μιχάλης Κουταλιανός διατήρησε τη θέση του πρώτου προπονητή στην ομάδα, μαζί με τον αείμνηστο Μάκη Δενδρινό. Εντούτοις, το Νοέμβριο τον διαδέχθηκε ο Άρης Λυκογιάννης. Στην κανονική περίοδο του Πρωταθλήματος η ομάδα μας συγκέντρωσε 13 νίκες και ισάριθμες ήττες, με αποτέλεσμα να βρεθεί στην 7 η  θέση του βαθμολογικού πίνακα μετά την ολοκλήρωση της 26 ης  αγωνιστικής. Με τον τρόπο αυτό εξασφάλισε θέση στα Play-offs όπου διασταυρώθηκε με τον 2 ο  Παναθηναϊκό έχοντας το μειονέκτημα της έδρας. Στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα νικητές αναδείχθηκαν οι «πράσινοι» με σκορ 98-71. Στη ρεβάνς της Ρόδου, όμως, ο Κολοσσός ήταν αξιόμαχος παίρνοντας τη νίκη με σκορ 73-75 και ισοφαρίζοντας τη σειρά σε 1-1. Ωστόσο, ήταν ο Παναθηναϊκός εκείνος που προκρίθηκε τελικά, νικώντας στον τρίτο και καθοριστικό αγώνα με το επιβλητικό σκορ 100-70. Κατά συνέπεια, ο Κολοσσός κατετάγη οριστικά 7 ος  τη χρονιά αυτή.


Τη σεζόν 2015-2016 συνεχίζοντας με τον Άρη Λυκογιάννη στον πάγκο στη διάρκεια της Κανονικής Περιόδου του Πρωταθλήματος συνέλεξε 11 νίκες σε 26 αγωνιστικές. Παρά τη φτωχότερη συγκομιδή σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, τερμάτισε εκ νέου στην 7 η  θέση, ανανεώνοντας την παρουσία του στα Play-Offs. Το ζευγάρι του Κολοσσού στην επόμενη φάση ήταν ξανά ο Παναθηναϊκός, ο οποίος είχε καταταγεί στη 2 η  θέση της βαθμολογίας. Στον πρώτο αγώνα, που έλαβε χώρα στην Αθήνα  το «τριφύλλι» πήρε το προβάδισμα επικρατώντας με σκορ 91-63. Ακολούθως ο Κολοσσός έχασε και στη δική του έδρα με σκορ 71-80 και εν τέλει η πορεία του τερματίστηκε στην 7η  θέση.

Τη σεζόν 2016-2017 παραμένει στο τιμόνι της ομάδας ο Άρης Λυκογιάννης για 2 η διαδοχική χρονιά. Στο Πρωτάθλημα η ομάδα μας αναδείχθηκε νικήτρια 13 φορές σε 26 αγωνιστικές της κανονικής περιόδου. Ισοβάθμισε με το Ρέθυμνο, ωστόσο η ομάδα της Κρήτης υπερείχε στα μεταξύ τους αποτελέσματα. Στον βαθμολογικό πίνακα της 26 ης  και τελευταίας αγωνιστικής, η ομάδα μας τερμάτισε στην 7η  θέση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Τα Play-Offs την περίοδο αυτή διοργανώθηκαν διαφορετικά, με τις ομάδες που κατέλαβαν τις θέσεις 5 έως 8 να αγωνίζονται μεταξύ τους προτού οι νικητές αντιμετωπίσουν τους πρωτοπόρους τέσσερις. Συνεπώς ο Κολοσσός διασταυρώθηκε με το Ρέθυμνο. Στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι στην έδρα του Ρεθύμνου, ο Κολοσσός γνώρισε την ήττα με σκορ 84-71 ενώ στη συνέχεια κατάφερε να υπερασπιστεί το «Βενετόκλειο» παίρνοντας τη νίκη με σκορ 78-73. Στο τελευταίο και καθοριστικό παιχνίδι δεν κατάφερε να «σπάσει» την αντίπαλη έδρα, ολοκληρώνοντας τη χρονιά στην 7 η  θέση οριστικά, κατόπιν ήττας με σκορ 69–55.

Τη σεζόν 2017-2018 πάλι με προπονητή τον Άρη Λυκογιάννη, τερμάτισε στην 8 η θέση της κανονικής διάρκειας του Πρωταθλήματος σημειώνοντας 11 νίκες και 15 ήττες, ενώ αγωνίστηκε για ακόμα μια χρονιά στα Play Offs, αντιμετωπίζοντας πάλι τον Παναθηναϊκό, όπου με 2-0 αποκλείστηκε από τη συνέχεια και παρέμεινε στην 8 η θέση. 

Τη σεζόν 2018-2019, ξεκινάει τη σεζόν με προπονητή τον Νίκο Βετούλα, ο οποίος αποχώρησε τον Νοέμβριο του 2018 έχοντας 1 νίκη και 4 ήττες, για να αντικατασταθεί από τον Κώστα Φλεβαράκη, με τον οποίο θα λυθεί η συνεργασία τον Ιανουάριο έχοντας 1 νίκη και 6 ήττες. Για έναν αγώνα προπονητής αναλαμβάνει ο Στάθης Νεραντζάκης μέχρι να γίνει συμφωνία με τον Στέργιο Κουφό. Ο Στέργιος Κουφός, θα παραμείνει προπονητής της ομάδας μας μέχρι το τέλος της σεζόν, όπου και η ομάδα μετά από 12 συνεχόμενες παρουσίες στην Α1 Εθνική κατηγορία, υποβιβάζεται στην Α2, τερματίζοντας στη τελευταία θέση της κανονικής περιόδου με 5 νίκες και 21 ήττες. 

Η σεζόν 2019-2020, μας βρίσκει ξανά στην Α1, αφού Χολαργός και Κολοσσός ένωσαν τις δυνάμεις τους, η ομάδα του Χολαργού μετακομίζει στη Ρόδο και αντικαθιστάται από τον Κολοσσό. Η επιστροφή του Άρη Λυκογιάννη, είναι γεγονός καθώς επίσης, μετά από τόσα χρόνια, η ομάδα μας αφήνει το Βενετόκλειο και αγωνίζεται πλέον στο σύγχρονο Κλειστό Γυμναστήριο Καλλιθέας στις Καλυθιές. Η σεζόν διακόπτεται, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η σεζόν 2020-2021, ξεκινάει με προπονητή τον Ηλία Καντζούρη, σε μια χρονιά πρωτόγνωρη, καθώς λόγω των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας, όλοι οι αγώνες διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. Παρ’ όλες τις δυσκολίες η ομάδα μας κάνει μια εξαιρετική σεζόν και τερματίζει 7 η στην κανονική διάρκεια του Πρωταθλήματος.

Το ξεκίνημα της σεζόν 2021-2022, τίποτα δεν προμήνυε αυτό που θα ακολουθούσε. Με προπονητή πάλι τον Ηλία Καντζούρη, η ομάδα μαζί με την επιστροφή του κόσμου, επιστρέφει στις επιτυχίες και μετά από 10 χρόνια τερματίζει 3 η στην κανονική διάρκεια του Πρωταθλήματος και 5 η στην τελική κατάταξη.