Κολοσσός 1965

1965

O A.O. Κολοσσός ιδρύθηκε το 1963 και από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του και διοικούμενος από τους Β. Λεβέντη, Ι. Βρούλλη και Γ. Ζαχαριάδη, ασχολήθηκε με την καλαθοσφαίριση, τον κλασικό αθλητισμό, την ποδηλασία και το βόλεϊ, ενώ κατά τη δεκαετία του 1980 ανέπτυξε και έντονη δραστηριότητα στο τμήμα τζούντο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της πορείας του, ο σύλλογος του Κολοσσού κατάφερε να οργανώσει με επιτυχία και λαϊκούς αγώνες. 

Στην τριανταπεντάχρονη πορεία του έχει οργανώσει πολλούς Πανδωδεκανησιακούς αγώνες επιτυχώς κι έχει καλλιεργήσει τις αθλητικές φιλοδοξίες περισσοτέρων από 3.000 αθλητών, δημιουργώντας έτσι μια στερεή βάση φιλάθλων και ανθρώπων που ενδιαφέρονται για την πορεία και εξέλιξή του.

Τα τελευταία χρόνια ο Κολοσσός έχει επικεντρώσει σχεδόν αποκλειστικά το ενδιαφέρον του στο τμήμα καλαθοσφαίρισης, το οποίο έχει μεγάλη και λαμπρή ιστορία στο χώρο του. Δεν επρόκειτο για μία απλή ομάδα μπάσκετ, αλλά για έναν πανίσχυρο συνδετικό κρίκο όλων των κοινωνικών τάξεων, που έβλεπαν στην φυσιογνωμία και τις επιτυχίες του συλλόγου έναν ακόμη λόγο να αισθανθούν περήφανοι που είναι Ροδίτες.
Αναμφισβήτητος λοιπόν πρωταγωνιστής στο μπάσκετ της Δωδεκανήσου ο Κολοσσός πρωταγωνίστησε στα πρωταθλήματα της Β' Εθνικής κατηγορίας τις περιόδους 1976-1977 και 1983-1986.

Κολοσσός 1985

1985

Ακολούθησε η πτώση και τα πέτρινα χρόνια, με το μενού να περιλαμβάνει και επιστροφή στο τοπικό μπάσκετ. Η επάνοδος στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής κατηγορίας τις περιόδους 1986-1993 και 1996-1997 ήταν αναμενόμενη, όμως υπερβολικά άχρωμη και ανούσια για τον Κολοσσό, όπως και για την κάθε ομάδα που είναι καταδικασμένη να πρωταγωνιστεί με το κάτι λιγότερο της μετριότητας.

Κολοσσός 1995

1995

Στη συνέχεια όμως, κατά την περίοδο 1998-1999 αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι ο Κολοσσός ήταν η μοναδική ομάδα μπάσκετ της Δωδεκανήσου αλλά και ολόκληρου του Αιγαιακού χώρου που συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής κατηγορίας. 

Ο Κολοσσός είχε στις τάξεις του καλαθοσφαιριστές που διακρίθηκαν στις μεγάλες κατηγορίες και τίμησαν τα χρώματα των ομάδων που αγωνίστηκαν. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα ονόματα του Παύλου Διάκουλα, του Βασίλη Κουγιού, του Γιώργου Ματσαμά και του Γιάννη Γεωργαλή. 

Υπήρξαν κι άλλοι. Σπουδαίοι αθλητές που έκαναν μια μεγάλη παρέα. Το 2000 ήταν η χρονιά της μεγάλης αλλαγής. Η νέα διοίκηση του Κώστα Κωσταρίδη, αποτελούμενη από νέους και φιλόδοξους ανθρώπους, ξεκίνησε τη θητεία της με μακροπρόθεσμο στόχο την Α2 κατηγορία". 

Μετά την πρώτη αναγνωριστική χρονιά και αφού ανέλαβε την τεχνική ηγεσία ο Χάρης Παπάζογλου, παλιά δόξα του Παναθηναϊκού και βοηθός του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς στον πρώτο Πανευρωπαϊκό θρίαμβο του 1996 στο Παρίσι, η ομάδα πέρασε "αέρα" την Γ' Εθνική και ανέβηκε στην Β' εξακολουθώντας να είναι η μοναδική ομάδα μπάσκετ στο Αιγαίο.

Κολοσσός 2004

2003

Το 2003 ανέλαβε τα ηνία της ομάδας ο Βασίλης Φραγκίας, προερχόμενος από το πρωτάθλημα Κύπρου. Συνεχίζοντας την σκληρή και εποικοδομητική δουλεία του προκατόχου του έφερε την ομάδα στα πρόθυρα της ανόδου στην επόμενη κατηγορία με αποκορύφωμα την αγωνιστική περίοδο 2004-2005 όπου επάξια στέφθηκε πρωταθλήτρια της Α2 Εθνικής Κατηγορίας, παίρνοντας παράλληλα το πολυπόθητο εισιτήριο για την συμμετοχή της ομάδας μας στην ελίτ του ελληνικού μπάσκετ.